20 Eylül 2017 Çarşamba

Halı Kilim ve Eski Kumaş Desenleri ASD

Halı-Kilim ve Kumaş Desenleri Anasanat Dalı, yüzyıllardan beri farklı bölge ve kültürlerin birikimiyle olgunlaşarak günümüze kadar gelmiş mekikli ve kirkitli dokumaların yapım tekniklerini, renk ve motiflerin anlamlarını, tarihsel süreçlerini, bakım-onarım yöntemlerini bilen tasarımcı ve sanatçılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu Anasanat dalı yetiştirdiği öğrencilerine malzeme, desen, renk ve teknik bilgileri kuramsal öğretimle birlikte, uygulamalı çalışmalar yaptırarak, gerekli bilgiyi yeterli düzeyde kazanmalarına yardımcı olacak eğitim programlarını sunmaktadır.

Halı-Kilim ve Kumaş Desenleri Anasanat dalına özel yetenek sınavı ile her yıl 15 öğrenci alınmakta olup, 2011-2012 eğitim öğretim yılı itibariyle toplam öğrenci sayısı 60 dır,  2010-2011 eğitim-öğretim yılında 14 mezun vermiştir.

Halı-Kilim ve Kumaş Desenleri Anasanat dalından mezun olan öğrenciler; sanatçı olarak kendi atölyelerini açabilirler; özel ve kamu kuruluşlarında sanat danışmanlığı yapabilirler; kütüphane, müze, Kültür ve Turizm Bakanlığında araştırmacı olarak, Güzel sanatlar genel Müdürlüğünün ilgili birimlerinde personel olarak çalışabilirler; resmi ve özel atölyelerde Restorasyon ve Konservasyon uzmanlığı yapabildikleri gibi ekspertiz konularında da görev alabilirler. Ayrıca güzel sanatlarla ilgili üniversitelerde, eğitim ve araştırma kurumlarında akademik eleman olabilmekte, özel ve kamu kurumlarında desinatör, tasarımcı,  usta öğretici olarak çalışabilmektedirler.