II. Uluslararası Arda Kanpolat Tiyatro Festivali

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü tarafından ikincisi düzenlenecek olan “Süleyman Demirel Üniversitesi II. Uluslararası Arda Kanpolat Tiyatro Festivali”
2 Mayıs - 6 Mayıs 2016 tarihinde beş gün sürecek şekilde gerçekleştirilecektir.

Festivalin Amacı: Genç yaşta yaşamını yitiren tiyatro oyuncusu Arda Kanpolat anısına 2006 yılından beri her yıl düzenli olarak verilen “Arda Kanpolat Oyunculuk Ödülü” ile kalıcı bir sanat kültürü oluşturmak; toplum yaşamının getirdiği sorumlulukları paylaşarak bireysel duyarlılıkları geliştirmek; genç tiyatro sanatçılarını destekleyerek oyunculuk, oyun yazarlığı ve sahne tasarımı alanlarında özendirici etki yaratmak; Türk Tiyatrosunu uluslararası düzeyde dünya tiyatrolarıyla buluşturarak oluşturulacak olan kültürlerarası diyalog aracılığıyla üniversitemizin tanıtımına katkıda bulunmak. Ayrıca festival kapsamında yaratıcılığı geliştirmeyi ve eğitimi desteklemeyi amaçlayan diyalog masası, yaratıcı atölye ve performans çalışmaları, genç oyun yazarları paneli gibi yan etkinliklerle tiyatro eğitimi alan ve tiyatro eğitimi veren tarafları bir araya getirerek bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları için tiyatro platformu oluşturmak ve Türkiye’de tiyatronun gelişimini destekleyerek nitelikli oyunların Isparta ve çevresinde seyirciyle buluşmasını sağlamaktır.

Diyalog Masası; Yaratıcı Atölye ve Performans Çalışmalarının Amacı: Dünya tiyatro tarihinde Thesbis’ten bu yana oyun yazarlığı, oyunculuk ve sahne tasarımı anlayışı tiyatronun gelişimine bağlı olarak gelişmiş ve değişmiştir. Özellikle 20.yy da görülen yönetmen odaklı tiyatrolar aracılığıyla farklı oyunculuk yöntemleri, metin oluşturma teknikleri ve sahne plastiği yorumu yeni yaratımlar içermektedir.  Tiyatro eğitimi veren okullarda bu yöntemler farklılık göstermektedir. Dolayısıyla bu farklı eğitim anlayışlarının ve yöntemlerinin paylaşılmasını sağlamak; tiyatro eğitiminde karşılaşılan temel sorunları saptayıp bu sorunları aşmaya yönelik ulusal ve uluslararası eğitim kurumları arasında bir tartışma platformu oluşturmak bu çalışmaların temel amacıdır.

Genç Oyun Yazarları Panelinin Amacı: Türk Tiyatrosu oyun yazarlığı, özellikle “Cumhuriyet Dönemi” sonrasında atılıma geçmiş olmasına rağmen dünya tiyatrosuyla karşılaştırıldığında gelişmekte olan bir sanat dalıdır. Ulusal ve köklü bir tiyatro kültürü oluşturabilmek için yeni oyun yazarlarının ve oyun metinlerinin gerekliliği kaçınılmazdır. Dolayısıyla bu panelin amacı,  ulusal tiyatromuzun gelişimi adına genç oyun yazarlarının sorunlarının saptanması, bu sorunlara çözümler aranması, genç yazarların motive edilmesi ve desteklenmesine dönüktür. Ayrıca üniversal düzlemde eğitim alan oyun yazarlığı öğrencileriyle, oyunları sahnelenen genç oyun yazarlarının buluşması Türk Oyun yazarlığının gelişimini hızlandıracaktır.

SDU II. Uluslararası Arda Kanpolat Tiyatro Festivali aşağıda belirtilen bölümlerden oluşmaktadır:
1- Oyunlar
2- Yaratıcı Atölye ve Performans Çalışmaları (Dramatik yazarlık, oyunculuk, sahne tasarımı alanını kapsar)
3- Diyalog Masası
4-Genç Oyun Yazarları Paneli