Sıkça Sorulan Sorular

Öncelikle başvuracak adayların lise ve dengi okullardan mezun olmaları gerekmektedir. Her yıl sınava ilişkin takvim ve yönetmelik fakültemizin web sayfasında duyurulmaktadır. Adaylar, Özel Yetenek Sınavı’na Başvuru Klavuzu’nda yayınlanan YKS-TYT’den istenilen taban puanı sağladıkları takdirde Grafik Tasarımı Bölümü’nü sistemden online olarak tercih etmektedir. Ardından belirtilen tarihlerde iki aşama şeklinde özel yetenek uygulamaları yapılmaktadır. Ancak, dünya genelinde yaşanan Covid-19 Pandemisi’nin ülkemiz toplum sağlığı açısından kaygı verici düzeyde olması ve salgının bölgesel-yerel seyri nedeniyle 2020-2021 yılına özgü olmak üzere “Merkezi Yerleştirme” puanıyla öğrenci alımı yapılmıştır.

İki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, canlı model ile karakalem desen çalışması yaptırılmaktadır. Başarılı olanlar ikinci aşamaya geçmeye hak kazanmaktadır. İkinci aşamada, adayların düş gücünü yaratıcı bir şekilde kullanmalarını ölçmeye yönelik bir uygulama sınavı yapılmaktadır. Jüri üyelerinin belirlediği bir konu hakkında kara kalem ile çizim yapmaları beklenmektedir.

Adayların 1. Aşama Sınav Puanı, 2. Aşama Sınav Puanı, 100 tam puan üzerinde değerlendirilerek aritmetik ortalaması alınmakta ve Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) elde edilmektedir. Bu hesaplama sonucunda Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) 70 ve üzerinde olan adaylar değerlendirmeye alınmaktadır. ÖSYM-YKS kılavuzunda belirtilen “ÖZEL YETENEK SINAVI İLE SEÇME YÖNTEMİ”ndeki formül uygulanarak belirlenen Yerleştirme Puanına (YP) göre adaylar, en yüksek puandan başlamak üzere sıralanmaktadır. Kontenjan sayısı kadar aday asil olarak ilan edilmektedir. Asil adaylar belirtilen tarihlerde istenilen belgeleri temin ederek kayıt işleminde bulunmaktadır.

Grafik Tasarımı Bölümü bünyesinde iki farklı bilgisayar sistemi (Mac/PC) destekli eğitim verilmektedir. Bilgisayar atölyeleri, öğrenci gruplarına konforlu bir ortamda ders yapabilmelerine olanak sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca bölüm bünyesinde fotoğraf stüdyosu, baskı/desen atölyeleri de bulunmaktadır.

Birinci sınıfta temel derslerimiz yer almaktadır. İkinci sınıf itibari ile bilgisayar destekli mesleki derslerimiz başlamaktadır.

Bölümümüze ait güncel etkinlik ve duyurulara ulaşabileceğiniz sosyal medya hesaplarımız bulunmaktadır.

Öğrenci Bilgi Sistemi’nden (https://obs.sdu.edu.tr) ders seçme, kayıt işlemleri, ders programları, ders içerikleri, online derse katılma gibi pekçok bilgilere ulaşarak ihtiyacınız olan işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu bölüm, yükseköğretimde Grafik alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Grafik bölümünden Lisans derecesine sahip olarak mezun olunur. Ayrıca her öğrenci, danışmanıyla belirleyeceği bir konu üzerinde bir proje çalışması yapmakla (8. yarıyılda) ve bu projeyi görsel ve sözlü sunumla anlatmak/savunmakla yükümlüdür. Bitirme Projesini belirtilen sürede yapmayan ya da yapsa da “Başarılı” bulunmayan öğrenciler mezun olma hakkı elde edemezler.

Mezun olduktan sonra Grafik Tasarımı ile ilgili edinmiş oldukları eğitim ve öğretim doğrultunda birçok farklı alanda iş imkanı bulabilmektedir. Çeşitli özel ve devlet kurumlarında reklamcılık, gazetecilik, editörlük, sayfa tasarımı, animasyon, çizgi film, sanat yönetmenliği, fotoğrafçılık, font tasarımı, tipografi, kaligrrafi gibi pekçok alanda çalışabilmektedir. Ayrıca, lisans programını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Grafik, Grafik Tasarım, Grafik Sanatlar, Görsel İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, vb. Bölümlerinin Grafik Anasanat Dalı ile Fen- Edebiyat Fakültelerinin Sanat Tarihi Bölümleri, Sanat Tasarım Fakülteleri Bölümleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanat Eğitimi Bölümü veya alandan öğrenci kabul eden diğer sanat dallarında yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarına başvuruda bulunabilirler.