"Komedi Yazarlığı Öğrenci Çalıştayı" Tamamlandı

Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık ASD, TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında kabul edilen “Komedi Yazarlığı Öğrenci Çalıştayı”nı 5-9 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleştirdi. Çalıştay olarak belirlenen projenin öncelikli amacı, ülkemizde Dramatik Yazarlık eğitimi alan öğrencileri komedi türünü ve yazarlığını tartışmak için bir araya getirmekti. Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı 3. Sınıf öğrencisi Ceren ERTÖZ’ün yürütücü olarak görev aldığı, danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Müşerref ÖZTÜRK ÇETİNDOĞAN’ın yaptığı, Dramatik Yazarlık ASD. Öğrencileri Kubilay GEZ ve Rabianur KAHRAMAN’ın derstek verdiği projede:

Çalıştay’ın asal amacı olan öğrenci buluşması gerçekleştirildi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık ASD. 3. Sınıf öğrencileri ile farklı üniversitelerden gelen katılımcı öğrencilerin yazdığı oyun metinlerinin değerlendirilmesi için atölye çalışmaları yapıldı.

Adem İŞLER’in (Uludağ Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık ASD. 3.sınıf öğrencisi) SİVRİSİNEKLER oyunu;

Ozan UZUN’un (Atatürk Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık ASD. 4. Sınıf öğrencisi) RUHLARIN ÖLÜMÜ oyunu;

Sait İŞLEK’in (Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, Drama Yazarlığı ve Dramaturji ASD. 3. Sınıf öğrencisi) KANAT ÇIRPMAK oyunu;

Ceren ERTÖZ’ün (Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı 3. Sınıf öğrencisi) APTAL ATEŞİ oyunu;

Kubilay GEZ’in (Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı 3. Sınıf öğrencisi) LİSTE oyunu;

Rabianur KAHRAMAN’ın (Süleyman Demirel Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı 3. Sınıf öğrencisi) KAYIP ŞOFÖR oyunu; atölye oturumlarında değerlendirildi.

Atölye 1: 5 Mayıs 2021 Çarşamba günü Dr. Öğr. Üyesi Müşerref Ö. ÇETİNDOĞAN tarafından yapılan “Altı Yazar Oyununu Arıyor”;

Atölye 2: 5 Mayıs 2021 Çarşamba günü katılımcı öğrenciler, yürütücü öğrenci Ceren ERTÖZ önderliğinde “Komedi Yazmayı Tartışmak”;

Atölye 3: 8 Mayıs 2021 Cumartesi günü oyun yazarı Ali Cüneyd KILCIOĞLU’nun “Yazılan Oyunları Değerlendirme”;

Atölye 4: 9 Mayıs 2021 Pazar günü Kadir Has Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Tiyatro Bölümü öğretim üyesi, Dr. Öğr. Üyesi Özlem HEMİŞ, “Tartuffe ve Tartuffe 59” atölye çalışmaları yapıldı.

“Komedi Yazarlığı Öğrenci Çalıştayı”nın diğer bir amacı; yorumları ve görüşleriyle katkı sağlayacak olan tiyatromuzun değerli oyun yazarlarının, komedi türünde eser vermiş sanatçıların, akademisyenlerin, dramaturg ve eleştirmenlerin katılımcı öğrencilerle atölye, söyleşi, forum vb. etkinlikler yapması idi.

5-9 Mayıs 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen oturumlar:

Oyun Yazarları:

Uğur SAATÇİ, “Komedi Yazarlığı Özelinde Hikaye Anlatıcılığı”;

Murat MAHMUTYAZICIOĞLU, “Gülmeyi Tartışmak”;

Gökhan ERARSLAN, “Çağdaş Oyun Metinlerinde Gelenekten Gelen Güldürü Tekniklerinin Sorgulanması”;

Ali Cüneyd KILCIOĞLU, “Aristophanes Günümüzde Oyun Yazsaydı Bilet Satabilir miydi?”;

Ahmet Sami ÖZBUDAK, “Hikaye Anlatıcılığı ve Komedi”;

Dramaturg:

Canan KIRIMSOY, “Devlet Tiyatrosu Edebi Kuruluna Gönderilen Oyunlarda Komediye Toplu Bakış”;

Akademisyenler:

Prof. Dr. Murat TUNCAY, “Gülme Olgusunun Temel Boyutları ve Gülme Kuramlarına Toplu Bakış”;

Prof. Dr. Hülya NUTKU, “Biz Neye Gülüyoruz, Neden Gülüyoruz?”;

Doç. Dr. Özlem BELKIS (Dokuz Eylül Üniversitesi), “Feminist Mizah”;

Doç. Dr. Banu Ayten AKIN (Dokuz Eylül Üniversitesi), “Absürd Tiyatro Eğiliminde Mizah”;

Dr. Öğr. Üyesi Özlem HEMİŞ (Kadir Has Üniversitesi), “Komedinin Uyarlanması”;

Yayın Tarihi: 14/05/2021