Sıkça Sorulan Sorular

1. Müzik Bilimleri bölümüne nasıl girebilirim?

Öncelikle başvuracak adayların lise ve dengi okullardan mezun olmaları gerekmektedir. Her yıl sınava ilişkin takvim ve yönetmelik fakültemizin web sayfasında duyurulmaktadır. Adaylar, Özel Yetenek Sınavı’na Başvuru Klavuzu’nda yayınlanan YKS-TYT’den istenilen taban puanı sağladıkları takdirde Müzikoloji Bölümü’nü sistemden online olarak tercih etmektedir. Ardından belirtilen tarihlerde iki aşama şeklinde özel yetenek uygulamaları yapılmaktadır. Ancak, dünya genelinde yaşanan Covid-19 Pandemisi’nin ülkemiz toplum sağlığı açısından kaygı verici düzeyde olması ve salgının bölgesel-yerel seyri nedeniyle 2020-2021 yılına özgü olmak üzere “Merkezi Yerleştirme” puanıyla öğrenci alımı yapılmıştır.

2. Yetenek sınavı aşamaları nelerdir?

İki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, piyanodan verilen tek ses, iki ses, 3 ses ve dört ses, ezgi ve ve ritim tekrarları yaptırılmaktadır. Başarılı olanlar ikinci aşamaya geçmeye hak kazanmaktadır. İkinci aşamada, müzikalite ve icra performanslarını ölçmeye yönelik çalma ve söyleme sınavı yapılmaktadır. (İlk ve ikinci aşama sınavlarında istenenler güncellenebilir, değişiklik gösterebilir, sınava girilecek yılın “Özel Yetenek Sınavı Başvuru Klavuzu” nu inceleyiniz.)

3. Müzik Bilimleri bölümüne kabul ve kayıt koşulları nelerdir?

Adayların 1. Aşama Sınav Puanı, 2. Aşama Sınav Puanı, 100 tam puan üzerinde değerlendirilerek aritmetik ortalaması alınmakta ve Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) elde edilmektedir. Bu hesaplama sonucunda Özel Yetenek Sınav Puanı (ÖYSP) 70 ve üzerinde olan adaylar değerlendirmeye alınmaktadır. ÖSYM-YKS kılavuzunda belirtilen “ÖZEL YETENEK SINAVI İLE SEÇME YÖNTEMİ”ndeki formül uygulanarak belirlenen Yerleştirme Puanına (YP) göre adaylar, en yüksek puandan başlamak üzere sıralanmaktadır. Kontenjan sayısı kadar aday asil olarak ilan edilmektedir. Asil adaylar belirtilen tarihlerde istenilen belgeleri temin ederek kayıt işleminde bulunmaktadır.

4. Bölümün fiziksel olanakları nelerdir?

Müzik Bilimleri bölümü bünyesinde 10 adet bireysel çalgı çalışma odası, 8 adet bireysel piyano çalışma odası, 1 adet performans salonu, müzik alanına ilişkin teorik uygulamalı derslerin yapıldığı derslikler bulunmaktadır.

5. Bölümle ilgili duyuru ve haberleri takip etmek için sosyal medya hesapları mevcut mu?

Bölümümüze ait güncel etkinlik ve duyurulara ulaşabileceğiniz sosyal medya hesaplarımız bulunmaktadır.

Instagram: https://www.instagram.com/sdumuzikbolumu/

Web:  https://gsf.sdu.edu.tr/muzik/tr

6. Bölümdeki dersler ile ilgili bilgilere nereden ulaşabilirim?

Öğrenci Bilgi Sistemi’nden (https://obs.sdu.edu.tr) ders seçme, kayıt işlemleri, ders programları, ders içerikleri, online derse katılma gibi pekçok bilgilere ulaşarak ihtiyacınız olan işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

7. Mezuniyet koşulları nelerdir?

Bu bölüm, yükseköğretimde Müzikoloji alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Müzik Bilimleri bölümünden Lisans derecesine sahip olarak mezun olunur. Ayrıca her öğrenci, danışmanıyla belirleyeceği bir konu üzerinde bir proje çalışması yapmakla (8. yarıyılda) ve bu projeyi görsel ve sözlü sunumla anlatmak/savunmakla yükümlüdür. Bitirme Projesini belirtilen sürede yapmayan ya da yapsa da “Başarılı” bulunmayan öğrenciler mezun olma hakkı elde edemezler.

8. Bölümden mezun olduktan sonra kariyer olanakları nelerdir?

Mezun olduktan sonra Müzik Bilimleri bölümündeki eğitim, müziğin sanatsal ve kültürel bir olgu olarak incelenmesi için gerekli olan bilgi, beceri ve yetkinliklerin öğretilmesini amaçlar ve konuyla ilgili bilimsel, sanatsal, kültürel ve birikimi sağlar. Mezuniyet sonrası iş olanakları arasında Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlükleri ve Kültür Bakanlığı’nın ilgili birimlerinde tanıtım ve halkla ilişkilere yönelik uzmanlıklar ön plana çıkmaktadır. Öğrencilerimiz ayrıca Eğitim Fakültelerinin formasyon fark derslerini dışardan alarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda (devlet okulları, özel okullar, özel müzik kursları, halk eğitim merkezleri gibi) Müzik Öğretmeni olarak da görev yapabilmektedir.

Ayrıca, lisans programını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Sanat Tasarım Fakülteleri Bölümleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanat Eğitimi Bölümü veya alandan öğrenci kabul eden diğer sanat dallarında yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarına başvuruda bulunabilirler.