Sıkça Sorulan Sorular

DERS ALMA VE KAYIT İŞLEMLERİ HAKKINDA

Bir dönemde ne kadar ders alma hakkım bulunmaktadır?

Bir dönemde 30 AKTS’lik ders alma hakkınız bulunmaktadır. Fakat başarı durumunuza göre ilave olarak ders kayıt sisteminizde gösterilen AKTS oranlarında fazla ders alabilirsiniz.

Ders ekleme/çıkarma nedir? Bu işlemi nasıl yapmalıyım?

Seçmiş olduğunuz derslerden değiştirmek istediğiniz dersler için Akademik Takvimde belirtilen süreler içerisinde danışmanınızla irtibata geçerek yapabileceğiniz işlemdir.

Hangi durumda üst sınıftan ders alabilirim?
Birinci yarıyıl sonundan itibaren; varsa öncelikle daha önce alıp başarısız olduğunuz dersleri ve öğrenim gördüğünüz yarıyıllarda almadığınız ders veya dersleri aldıktan sonra her yarıyıl sonunda oluşan genel not ortalamasına göre bir üst sınıftan kredi sınırları içerisinde kalarak ders alabilirsiniz.

Kayıt yenileme sırasında öncelikle başarısız olunan ders mi alınmalıdır?

Evet. Öncelikle başarısız olduğunuz ders/dersler ve kredi sınırları içinde alt yarıyılda almadığınız dersleri alıp seçerek kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

Daha önce başarısız olduğum derslere devam zorunluluğum var mı?
Hayır. Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse devam koşulu aranmaz. Fakat başarısız olduğunuz seçmeli ders yerine yeni seçtiğiniz seçmeli derse devam şartınız doğacaktır.

Öğrencinin ders programında çakışan dersleri alma hakkı var mı?

Hayır. Eğer öğrenci çakışan derslerden birinin devamından muaf değilse kesinlikle almamalıdır.

Müfredat nedir?
Müfredat eğitim gördüğünüz programda tamamlamak durumunda olduğunuz dersler yer alır. Müfredatta yer alan derslerden biri veya bir kaçını eksik almanız veya alıp başaramamanız durumunda mezuniyet hakkı elde demezsiniz.

Herhangi bir nedenle öğrenime ara vermek (kayıt dondurma) mümkün müdür?
Evet. Öğrencilere kanıtlayacakları önemli nedenlerin veya eğitim öğretimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs staj araştırma ve benzeri imkânların ortaya çıkması halinde ilgili yönetim kurulu kararı  ile kayıt dondurabilirler.

Kaydımı sildirmek için ne yapmam gerekir?
Kendiniz tarafından doldurulacak ilişik kesme formunu form üzerinde belirtilen merkezlerde onaylattıktan sonra öğrenci işleri daire başkanlığına vermeniz yeterli olacaktır. Kaydınızın silinmesi ile birlikte öğrencilik hakkınız sona erer.

DERS MUAFİYETİ VE İNTİBAK

Başka bir üniversitede okurken tekrar sınava girdim ve fakültenizi kazandım. Kaydımı sildirdiğim üniversiteden aldığım derslerden muaf olabilir miyim?

Öğrencinin kaydını sildirdiği üniversiteden alacağı ders içerikleri ve kredileri ile yeni kayıt yaptırdığı fakültenin ders içeriklerinin ve kredilerinin uyuşması durumunda, Bölüm ve Fakülte Yönetim Kurulu’nun onay vermeleri halinde muafiyet işlemleri yapılır.

Bölümünüze dikey/yatay kayıt yaptırdım. Bölümden muaf olduğum dersleri ve almam gereken dersleri nasıl öğrenebilirim?
Üniversitemize bağlı programlara kayıt yaptırıp muafiyet başvurusunda bulunan her öğrenci için ilgili birimlerin muafiyet ve intibak komisyonu tarafından bir muafiyet çizelgesi hazırlanarak yönetim kurulu kararıyla birlikte öğrenciye tebliğ edilir.

Ders muafiyeti başvuruları ne zaman yapılır?

Muafiyet başvuruları ilk kayıttan itibaren en geç on gün içinde öğrenci işlerine yapılır. Başvuru esnasında transkript ve ders içeriği gereklidir.

Muafiyet talep ettiğim dersin notu en az ne olmadır?
Bir dersten muaf olabilmesi için notunun en az CC ve üzeri olması gerekir. Fakat şartlı geçer statüsündeki ve bu derslerden geçmiş olmanız şartı ile daha alt notlardan da muafiyet talep edilebilir. 

Yapılan muafiyet ve intibak komisyonu kararına itiraz etmek istiyorum. Ne yapmalıyım?
Muafiyet işleminin kesinleşip tarafınıza bildirildiği tarihten itibaren en geç bir hafta içinde ilgili birime dilekçe ile itirazda bulunabilirsiniz.

ÇİFT ANADAL HAKKINDA

Çift anadala müracaat etmek için not ortalamam kaç olmalı?

Çift anadala müracaat etmek için not ortalamasının en az 3 olması gereklidir.

Çift anadala hangi dönemlerde müracaat edebilirim?

Anadal lisans programının 3.ve 5.yarıyılının başında ders alma işlemlerinden önceki hafta içinde başvurabilirler.

STAJ İŞLEMLERİ

Bölümde Zorunlu Staj Uygulaması Var Mıdır?

Bölümümüzde zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır. Detaylı bilgiye ve bölümlerin staj çalışma esaslarına https://gsf.sdu.edu.tr/tr/haber/pandemi-donemi-uzaktan-staj-programi-kilavuzlari-30273h.html adresinden ulaşabilirsiniz. (Pandemi Döneminde staj “Uzaktan Staj Eğitimi” ile yapılacaktır).

Stajlarda bütünleme sınav hakkı var mıdır?
Bütünleme sınav hakkı yoktur. Başarısız olunan staj tekrar alınır.

SINAVLAR DEĞERLENDİRME ve MAZERET SINAVLARI

Ara sınavlarda mazeret sınavı yapılıyor mu?
Evet. Fakülte yüksekokul ve meslek yüksekokullarında ara sınavlardan herhangi birine haklı ve geçerli nedenlerle katılamayan öğrenciler için ilgili yönetim kurulu kararı ile mazeret sınavı yapılabilir.

Mazeret sınavına girmek için almış olduğum sağlık raporunu kaç gün içinde nereye
vermem gerekir?
Öğrenciler mazeretlerine ilişkin isteklerini mazeretin bitiminden bir hafta içerisinde ilgili Dekanlık/Müdürlüklere dilekçe ile bildirirler. Bu süre içinde başvuru yapmayanlar bu haklarını kullanmaktan vazgeçmiş sayılır.

Ara sınav ve yarıyıl sonu sınavları ortalama hangi oranlarda etki eder?
Üniversitemizde ders geçme sisteminin uygulandığı birimlerde bir dersin başarı puanı dönem içi değerlendirme puanının % 40’ı ile yarıyıl sonu veya bütünleme sınavından alınan puanın % 60’ının toplamıdır.

Devamsızlıktan kaldığım dersin bütünleme sınavına girebilir miyim?
Bir dersten devamsızlıktan kalan öğrenci o dersin bütünleme sınavına giremez.

AKTS KREDİ SİSTEMİ

AKTS Nedir?

Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi (AKTS); bir eğitim programının koyduğu hedeflere ulaşmak için öğrencilerin başarması gereken iş yüküne göre tanımlanan öğrenci merkezli bir kredilendirme sistemdir.

Öğrenci İş Yükü Nedir?

İş yükü, öğrencinin, beklenen öğrenme çıktılarını başarması için gerekli olan tüm öğrenme aktivitelerini (dersler, seminerler, projeler, stajlar, bireysel çalışma ve sınavlar) tamamlaması için ihtiyacı olan zamanı belirtir. Bu yük ortalama bir öğrenci göz önüne alınarak öğretim üyesi tarafından hesaplanır.

AKTS'nin en önemli özelliği; öğrencinin bir eğitim programındaki her etkinlik için tek tek ne kadar emek (zaman) harcadığını veya bir öğretim programı için toplam ne kadar emek (zaman) harcadığını bu emek/zamana denk düşen kredilerle gösteren bir değerlendirme sistemi olmasıdır. öğretim üyesinin girdilerine değil, istenilen öğrenim çıktılarına/kazanımlarına dayalıdır.

Öğretim Programının Hazırlanması:

Sömestır programlar için:

1 yarıyıl = 30 AKTS
1 yıl = 60 AKTS
2 yıl = 120 AKTS
Bölümden mezun olabilmek için kaç AKTS krediyi tamamlamam gerekmektedir?

Bölümümüz dört yıllık öğretim programları kapsamında olduğu için toplam 240 AKTS kredisi olarak almanız gerekir.

MEZUNİYET

Mezun olabilme koşulları nelerdir?
Bir öğrencinin izlemekte olduğu programdan mezun olabilmesi için, eğitim-öğretim ders planında yer alan sayıda zorunlu/seçmeli ders almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 GNO (Genel Not Ortalaması) ile tamamlaması zorunludur. GNO aynı zamanda mezuniyet not ortalamasıdır.

Mezuniyet belgemi nasıl alabilirim?

Mezun olan öğrenci, öğrenci işlerinden ilişik kesme formu alır ve gerekli yerlere onaylattırır. Onaylatılan belge ile birlikte aynı gün içinde mezuniyet belgesi ve transkript alınabilir.

Mezuniyet belgemi kaybettim, tekrar çıkartmak için ne yapmalıyım?

Ulusal yayın yapan gazetelere verilen kayıp ilanıyla birlikte fakülteye dilekçe verilir. Dilekçe verildikten sonra en erken iki gün içinde alınabilir.